Dom > Znanje > Sadržaj
Održiva tkanina
Aug 25, 2021


Održive tkanine često su izrađene od prirodnih ili recikliranih materijala sa ciljem smanjenja štete bilo kroz proizvodni proces, svojstva vlakana ili ukupni utjecaj na okoliš. Ove tkanine također mogu pridonijeti smanjenju otpada, očuvanju vode, smanjenju emisija i regeneraciji tla.


Otkrićete da je „održivo tkivo“ izraz koji se često koristi za grupisanje različitih ekološki prihvatljivih materijala, a nekoliko materijala je prikupilo&„održivo &“; oznaku iz različitih razloga. Ali kao što je održivost pokretna meta, tako su i tkanine - i nijedno tkivo ne može sve. Nadamo se da će odgovornom proizvodnjom i ekološki rastućom praksom bolje tkanine pomoći u stvaranju transparentnije modne industrije.


Acetatne satenske tkanine, tkanine od mješavine bakra, tkanine od ekovero viskoze, lenzirajuće modalne mješavine tkanine, organske i BCI pamučne tkanine, ekološki prihvatljive reciklirane poliesterske tkanine i tencel tkanine. S održivim tkaninama možemo voditi održivi modni trend.


Tkanine od acetata izrađene su od pređenih vlakana celuloze uzetih iz drvne mase. Klasifikovan kao tekstil od hemijskih vlakana ili polusintetički, acetat se ponekad miješa sa svilom, vunom ili pamukom kako bi bio jači. Pahuljice acetata nastaju reakcijom drvne pulpe na razne octene kiseline. Pahuljice se rastvaraju u otapalu, a zatim prolaze kroz cijev - dok otapalo isparava - da bi se stvorile niti koje se koriste za izradu acetatne tkanine.


History ofAcetate


Drugo najstarije proizvedeno vlakno u SAD -u, nakon rajona, acetat se prvi put koristio u Francuskoj kao lak za krila aviona, a kasnije se razvio kao vlakno u Velikoj Britaniji 1923. Razvijen za upotrebu kao tkanina u SAD -u 1924., acetat nije mogao biti masovne proizvodnje sve dok kemičari nisu riješili probleme s bojenjem tkanine. U početku su određena isparenja i zagađivači uzrokovali blijeđenje ili obezbojenje tkanine. Dok su kemičari rješavali probleme kako bi se tkanina mogla obojiti, neki acetati i dalje mijenjaju boju kada su izloženi zagađivačima.


Prednosti tkanine


Acetat često zauzima mjesto drugih sjajnih, mekih i luksuznih tkanina na namještaju, za zavjese, zavjese i druge ukrase za dom, zajedno s upotrebom za odjeću, večernju odjeću i odjeću i podstave za namještaj.


Prednosti acetatead -a uključuju:


1.Drape i dobro visi

2.Više sjaja i mogućnosti boja

3.Tkanina za brzo sušenje otporna na skupljanje

4. Otporan na gljivice i plijesan

5.Low static

6. Visoki sjaj, elegantan izgled i osjećaj

7.Tkanina ne uzima' t pilule.

8.Nega tkanine

Pročitajte oznaku za njegu kako biste provjerili može li se acetatna tkanina prati - neki kažu&"Samo hemijsko čišćenje",&" dok drugi mogu reći&"Ne kemijsko čišćenje"." Kada se' pere, očistite i isperite u hladnoj vodi. Ne stavljajte tkaninu u sušilicu jer se može rastopiti. Ako ima bore - i oznaka za njegu se slaže - izglačajte je na hladnom mjestu. Parfemi, određena ljepila na bazi kemikalija i sredstva za skidanje laka za nokte mogu otopiti acetat, pa ih držite dalje od acetata ili zavjesa s mješavinom acetata, presvlaka ili namještaja.


Cupro je neobična mješavina sve tri vrste, napravljena od kombinacije recikliranih vlakana na biljnoj bazi, obrađenih kemikalijama, i na kraju podsjeća na svilu. Kao i druge tkanine od rajona, kupro je popularna polusintetička opcija koja se proizvodi gotovo isključivo u Kini. Ali šta je zapravo kupro tkanina? Kako se pravi? Je li održivo i etično? Čitajte dalje da biste saznali.


Cupro je 'regenerirana celulozna' tkanina napravljena od otpadnog pamuka. Napravljen je od sitnih svilenkastih pamučnih vlakana, poznatih kao linter, koja strše iz sjemena pamuka i premala su za centrifugiranje. Linija se rastvara u otopini kupramonija, koja je mješavina bakra i amonijaka, ubačena u kaustičnu sodu, a zatim se usitnila u vlakna. Slično kao i Tencel i Modal, cupro je materijal na biljnoj bazi koji se kemijski obrađuje za proizvodnju rezultirajuće tkanine.


Za Cupro se kaže da ima sve pozitivne kvalitete svile: svilenkasto je glatka i prekriva se poput luksuznog materijala. Prvi put izumljen 1900 -ih u Njemačkoj, cupro je općenito poznat i kao 'Bemberg' (od njemačkog proizvođača, JP Bemberg), kao i 'amonijačna svila' i 'cuprammonium rayon'.


Relevantne industrije znanja

Srodni proizvodi